Kurdistan ve Gelecegimiz

Her salak tam ikna olmustur ve her tam ikna olmus da salaktir - Baltasar Gracian

15 July, 2006

İsrail Suriye'ye saldırmaya hazırlanıyor (arkası var bu saldırının)

Bazen eski yazıları anmak gerekiyor. Her biri tarihin bir dönemine düşülmüş notlar değiller mi aynı zamanda? Aşağıda yine WP'de yazılmış bir yazım var. Yazının sonunda Suriye'ye yönelik bir İsrail müdahelesi beklenebileceğinden bahsetmişim. Ne doğru demişim :)

Kısa bir değerlendirme yapayım siz aşağıdaki alıntıyı okumaya başlamadan önce: İsrail'in Araplara salladığı her bomba büyük birleşik Kürdistan'ın yaklaşan ayak sesleridir. Tayyip'in boğazını yırtarcasına bağırmasının sebebi İsrail'in bu seferki saldırılarının Araplara değil Ortadoğu statükosuna vuran yönünün çok iyi farkında olmasıdır. Bizde farkında olalım bu işin ;)


Alıntı yazı (Esas kısmı kırmızıya aldım. Blog'un yorum (comment) kısmını kullanarak İsrail'in Suriye'ye saldıracağı öngörüsüne nasıl ulaştığımı merak eden bir soru gelirse kısa bir analiz paylaşabilirim):

http://www.welatparez.com/tr/dep/forum/index.php?t=tree&goto=39013&

Bush'un Mogolistan ziyareti ve dunya dengeleri ustune

Ilgili haberi Yeni Safak gazetesinde okudum. Detaylarini bilmek isteyen arkadaslar icin:

http://www.yenisafak.com.tr/1866.html

Haritayi acip Mogolistan nerededir, harita uzerinde ne onemi vardir derseniz tipki Afganistan gibi yalitik dusunuldugunde pek bir anlami olmayan bir toprak parcasina baktiginizi farkedersiniz. Mogolistan ingilizlerin tabiriyle "in the middle of nowhere", yani hicbir yerin ortasinda bir ulkedir. Mogolistan'la ilgili bilgilenmek isteyen arkadaslar detaylar icin su web sitesini ziyaret edebilirler:

http://www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/mg.html

3 milyondan az nufusu olan, tum ekonomik degerleri toplami yillik 5 milyar 300 milyon dolari ancak bulan, kisi basi yillik geliri ise 1.900 dolarlarda gezinen ne askeri ne kulturel, vs, hicbir onemi olmayan bir toprak parcasi ve uzerinde yasayan yerlesikligi inatla reddetmis insanlar...

Iki komsusu olan bir ulke; kuzeyini Rusya cevirmis, guneyini ise Cin kusatmis. En stratejik donemlerde bile gereksizliginden olsa gerek ne Cin'in ne Rusya'nin ne de NATO (veya ABD'nin) isgal vs, herhangi bir sekilde ilgilenmedigi neredeyse yoksayilan bir toprak parcasi...

Peki Bush'un Mogolistan'da isi ne? Ustelik yillik gelirinin %20'si kadar meblagda bir parayi da hibe edecegini mustulayarak. Konuyu tekillikten cikaracak olursak herhalde anlamli bir veri elde etmis oluruz.

Ikiz kulelere saldiri her kimden ve nasil gelmis olursa olsun neticede kilitlenmis ve ABD leyhine cozulmesi gereken uluslararasi dengelere ABD'nin mudahelesi icin zemin teskil etmisti. Peki kilitlenen neydi?

Rusya, Sovyetlerin yikilmasinin moral cöküntüsünu uzerinden atmakla mesgul, AB kendi kurulusunu deklare etmis (bir devlet olmanin kalan 3 geregi olan) bir ordu, bir gizli orgut ve anayasa tesisi cabasini ilanla varoldugunu duyurmus, Cin WTO'ya girmek ve sisteme dahil olmak cabalarini yuksek sesle dile getirir olmustu. Tum itirazlar kuskusuz kuresel hegemon ABD'ye karsi yapiliyordu. Rusya, AB ve Cin ABD'nin kuresel egemenligine tehdit olusturuyorlardi.

ABD nasil bu guce sahip olmustu? Cevap hepimizin bildigi gibi Nazilerin Avrupa'da ve Japonlarin Uzak Dogu'da II. Dunya Savasi ile sebep olduklari yikimlari durduran guc; kazana guc olarak ABD'nin tum dunyaya ve yenilenlere teslimiyetin ve dolayisiyla yeni sistemin sartlarini dayatmasidir.

Buna gore bir ucta Sovyetlerin karsi kutup olarak yer aldigi ABD egemenligi vardi. O sistem yikildi. Yukarida bahsettigim tehditler ABD'nin global egemenligini tehdit ediyordu. ABD'nin Saddam'i yedekte tutmak uzere kusatma operasyonu (I. Korfez krizi) bunun ilk adimi olarak degerlendirilebilir gecmise donulup bakildiginda.

Irak'in isi bitirildi. Sirada Iran olsa gerektir. Suriye uflense yikilacak kadar curuk bir devlettir. TC ise hepimizin bildigi gibidir.

Iran asil mesele. Ama hedef Cin'in (ve devreye ileriki yillarda girecegi kesin olan) Hindistan'in enerji tedarik noktasi Basra Korfezi. Ancak Cin icin tek enerji tedarik noktasi Basra degil. Hindistan icin, Japonya icin en ekonomik secenek Basra Korfezli kaynaklar olsa da Cin'in sinirdasliktan dolayi Orta Asya ve eski Sovyet cumhuriyetleri alternatifi var.

Tekrar haritaya bakilacak olursa Afganistan olasi bir Afgan - Pakistan boru hatti uzerindedir. ABD orayi isgalle bu yonlu olabilecek herhangi bir gelismeyi engelledi. Mogolistan ise muhtemelen Rusya-Cin arasinda (her ne kadar bu ulke rakip olsa da) olabilecek bir isbirligine karsi tampon olusturmak amacli bir girisim olsa gerek. Veya bilmedigimiz bir restlesmenin ABD tarafindan acik oynanan karti olabilir.

Gelismeler her ne olursa olsun Cin merkezdedir; ABD'nin her ne kadar tali yollari vs kapatiyorsa da asil tedarikci Iran'dir ve Iran'in durdurulmasi ABD icin hayatidir.

Iran'i icten parcalayacak guc siyasi muhalifler degillerdir. Bu gucte olmadiklarini son bir iki yilda gorduk. Geriye kalir Beluciler, Azeriler ve Kurdler... Yani Kurdler!

Belucileri bilmiyorum ama Azeriler o sistemin icinde (bilebildigim kadariyla) yerlesmis ve nasiplenen; egemenlikten pay kapan bir gruptur. Yani sistemle bir problemleri yoktur. Oysa hem dinen hemde etnok acidan farsilerden farkli olan Kurdler Iran'i parcalayacak gucte ve bilinctedirler.

Kurdo Zarok'un israrla vurguladigi gibi sira Kurdistan'in dogu parcasindadir. Bu ozgurlesme ve ayaga kalkma adimlari bir yangin misali Suriye isgali altindaki Kurdistan parcisini da tutusturacaktir; nihayet harita Kuzey parcasiyla tamamlanacaktir.

Mele Mustafa Barzani'nin Kerkuk olmazsa olmaz diretmesi gibi tum Kurdistan icin diretilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde govdesi olmayan bas, basi olmayan givde misali bir durum yaratilmis olur ki biz Kurdlerin istedigi bu olmasa gerektir.

Iran'da yangin tutusacak. Suriye icin bir Israil mudahelesi beklenebilir. Ancak Kuzey'de o yangini cogaltacak ve tum Kurdistan'a yayacak olan bizleriz.

Tum Kuzeyli Kurdlerin bu kurtulus ve bagimsizlik yanginini hem tutusturmak ve hemde yaymak gorevi vardir.

Saygilarimla
Mirat Serhak

0 Comments:

Post a Comment

<< Home