Kurdistan ve Gelecegimiz

Her salak tam ikna olmustur ve her tam ikna olmus da salaktir - Baltasar Gracian

20 August, 2006

Anket degerlendirmesi: Nasil bir Kurdistan devlet modeli

Nasil bir Kurdistan devlet modeli baslikli 3. anketin sonuclari da elimizde. Oldukca bilincli ve ne istedigini bilen bir Kurd kitlesini olusturdugumuz asikar. Yorumlamadan once gelin hep beraber elde ettigimiz sonuclara bakalim:

Kurdistan nasil bir devlet bicimiyle yonetilmelidir?
(Katilimci sayisi 50)

1. Devlet baskanligi -Uniter yapi
Oy veren: 10, %20
2. Devlet Baskanligi -Federal yapi
Oy veren: 22, %44
3. Basbakanlik sistemi -Monarsi
Oy veren: 0, %0
4. Basbakanlik sistemi -Cumhuriyet
Oy veren: 10, 20%
5. Konfederal sistem -zayif merkezi idare
Oy veren: 8, %16
6. Siyasi partilere ayrilmis bolgeler
Oy veren: 0, %0



Yorumlar:

Oncelikle katilimci sayisi 50'yi gectigi icin tum zahmet edip oy verenlere tesekkur ederim. Emin olunuz ki bu istatistikler biraraya geldikce cok anlamli sonuclar elde edecegiz.

1. Not: Katilimci profili anket sonuclarindan biliyoruz ki takip edip oy veren kitle oldukca egitimli ve nispeten genc. Bundan cikan sonuc istatistik sonuclarinin Kurdistan'in genel yapisini degil, Kurdlerin elit bir grubunun goruslerini temsil ettigi.

2. Not: En cok oy alan secenek acik ara zafer kazandi: Federal Kurdistan; Baskanlik sistemi. Basliklar arasinda merkezi yonetimin zayif oldugu konfederal sistemi de secenek olarak verdigimizden bu tercihin cok net bir ifadeyle isaretlendigini soyleyebiliriz.

2.a. Baskanlik sisteminin ozelligi guclu bir merkezi idare olmasidir. Bu basligi 2. ve 4. basliklarla biraraya getirirsek guclu bir merkezi devlet taraftari olanlarin oraninin %84 oldugunu soyleyebiliriz.

3. Not: Oy veren kesim guclu bir cogunlukla yerel yonetim yanlisi. (2. ve 5. basliklar: %60)
3.a. Gorece azinlikta da olsa 1. ve 4. basliklara oy veren %40'lik bir kesim merkezi idareden yana. Bu kesimin yerinden yonetime karsi oldugunu soyleyebiliriz. Diger bir ankette uniter bir millet modelini oylayacak olursak bu konuyu daha da netlestirmis oluruz.

4. Not: Hic oy verilmeyen iki baslik aslinda ayni kapiya cikan seceneklerdi. Monarsi ve siyasi partiler. Ezbere biliyoruz ki Kurdistan'daki siyasi partiler kendi ic isleyislerinde birer monarsidir ve bu siyasi partilere ayrilmis bolgeler tahsis etsek parti agaligi sistemi kendini monarsiye teslim eder.

5. Not: Demokrasi harici; oylamayla gelmemis ve oylamayla gitmeyecek herhangi bir yonetim bicimi tercih edilmemistir. Ankette boyle bir egilime dair en ufak bir emare yoktur. Kurdler demokrattir ve demokrasi harici (adi ne olursa olsun) herhangi bir yonetim modeli istemiyorlar.

P.S.1. HeK halen anket sorulari gonderecek.
P.S.2. Anketlere dair kendi yorumunuz olursa lutfen comment bolumunden ekleyiniz. Bana ulasacaktir.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Buraya kucuk bir yorum ben asayim.

Baba Cetin Altan, ogullar Ahmet ve Mehmet Altan... bu kendilerine ikinci cumhuriyetci diyen sulale...

Fena yazmiyorlar. Bir tirk olsaydim onlari her zaman seve seve okurdum.

Ancak bir Kurd olarak bu isimleri okuyunca hic bir zaman temkini elden birakmam, birakamiyorum. Onlarin ulusal kurtulus sorunu, yani var olma ve esit olma mucadelesi gibi bir dertleri yoktur. Psikolojik olarak ayni mekanda yasamiyoruz bu sahsiyetlerle. Bunlar psikolojik, sosyolojik, siyasi acidan tamamen tirktirler. Iclerinde zerre kadar Kurdayeti barindirmiyorlar. En fazlasindan Kurdlere muttefik olabilirler. Kendi uluslarinin cikarlari ugruna tabii ki.

Buna ragmen Mirat'in aktardigi bu Cetin Altan'dan bir istakozun oykusunu, sirf Mirat'in hatiri icin okudugumu ve bu son iki gundur aklimdan cikaramdagimi belirtmek isterim. Politik perspektifi bir tarafa birakirsak bu gercekten de guzel bir makaleydi.

selam

sHx

12:06 PM  
Anonymous Anonymous said...

Kirli denizde
ak Martilar
nasil temizleniyorlar?
Oruc ARUOBA

1:25 AM  

Post a Comment

<< Home