Kurdistan ve Gelecegimiz

Her salak tam ikna olmustur ve her tam ikna olmus da salaktir - Baltasar Gracian

11 August, 2006

Islamo Fasizm olur mu?

Hafizam yaniltmiyorsa George W. Bush ve politikalarindan 'bilge' olarak ilk bahseden sevgili Shexmus A. olmustu. Bu tanimlamayi okuduktan sonra pek Amerikan sevgilisi olmayan Fransiz toplumunda bu kavrami nereye kadar kullanabilecegimi denedim durdum.

Tersi etiketi biliyorsunuz Fidel Castro kullanmisti ogul Bush icin. Oysa veliaht olarak kendisine bula bula tipki Suudi Arabistan krali gibi kardesini bulabildi Castro. Sosyalizmin en ileri asamasi Suudi Arabistan'dan daha ileri bir yonetim modeli gelistiremiyor. Ne aci! Oysa ogul Bush, babasinin yerine 365 milyonun demokratik sisteminde secilerek geldi.

Simdiki Amerikan baskani yonetimi suresince gelistirilen veya oncesinde gelistirilipte uygulamaya koyulan pek cok yeni doktrin, yaklasim ve pratik var. Bunlar uzun yillar boyunca insanlik tarafindan suresizce ele alinip her yonuyle incelenecek nasil olsa. Benim derdim Islamci-Fasizm tanimlamasi. Islamci Fasizm olur mu? Yahu biz buna eskiden IslamoFasizm demez miydik?

Bazi kavramlar ORK entelektuel dunyasina sizamamis oldugundan oncesinde bunlari aydinlatmak gerekiyor anlamak icin. Bunlarin en baslicasi -ki WP'de bir eski yazimda deginmistim buna- fasizmdir. Iddiam hep o olmustur ki ORKlar fasist kelimesinin icerigini bilmeden kullanmislardir /kullanmaktalar. Milliyetcilikle ozdeslestirirler ve geneli sovenizm manasinda kullanir. Geri kalani da turk devletinin askeri yapilanmasini tanimlamak icin militer yerine kullanirlar. Farkli icerikte kullanimlari da var elbette ama gelin biz fasizm kelimesine donelim.

Fasizm, en kisa tabiriyle muhalefete izin verilmeyen sistem demektir. Uzatacak olursak icerigi zenginlestirmek mumkundur:

Cok guclu bir liderin, SIKI devlet kontrolunun oldugu; ulke ve IRKtan duyulan asiri gurur; ve elbette muhalefete izin verilmemesi. Kisaca fasizmin karakteristikleri bunlar denilebilir. Peki kavramlar sabit seyler midirler? Yani irk yerine din koysak ne degisir? Uzerinde sistemin surdugu halk acisindan degisen ne olur? Kendini ifade edememek, kendini orgutleyememek ve insanin dogasina aykiri sacma yasaklarla yasamaya calismak... Fasizm ozunde diger taraftan ekonomik kaynaklarin baski ile belli kesimin keyfi kontrolunde tutulmasi degil midir?

Ekonomide liberal olmayan, yapilanmasinda demokrasi barindirmayan ve buna kitleleri uyutacak icerik katan sistemler fasisttirler.

Sosyalizm dedigimiz sey tum Sovyet Blogunda koskoca bir fasizm agina donmedi mi gecmiste? Bugun TC dedigimiz sistem net bir irkci - devletci fasizm degil midir? Peki iclerinde muhalefet olmayan, sistemlerini kutsayan ve kendilerinden duyduklari gururla Kurdleri yok etmeyi kendilerine misyon edinmis bir Suriye, bir Iran veya genel olarak tum Ortadogu yonetimleri fasist degiller midir?

Fasizm binbir maskeyle karsimiza cikiyor. HeK'in Dr Kemal meselesindeki cirpinisini hatirlayin: bir Kurd fasizminin gelismesini engellemeye yonelik degil miydi?

Fasizmin her turlusu olur; muhalefete izin vermeyen her turlu baskici yonetim farkli bir sosla servis edilen ayni fasizmdir. Bugun Ortadogu'da suren fasizmin sosu Islam ve beteri kendini Islam'la 'bir ve ayni' gibi sunuyor. Islam adina iKö de (islam konferansi orgutu) cikip bu durumu teshir edemiyorsa ve giderek Islam bunlarin fasizminin mazereti haline geliyorsa digeri de cikip hakli olarak sorunun adini koyar.

Bize dusen bize zulmeden turkcu (Kemalist), arapci (Baas) ve islamci (Iran siiligi) fasizmlerden kendimizi kurtarmak ve demokratik bir yonetim kurmak. Demokrasiyi bugun icimizde yasatarak.

P.S. Ortadogu bir butun olarak ayni çürümüs sistemdir. Bir butun olarak yok edilmedigi takdirde biri digerini destekleyerek varolmaya devam edeceklerdir. Tipki Paris komunistler tarafindan ele gecirildiginde; Fransa ve Almanya'nin savasmayi birakmalari ve Almanlarin Fransiz kraliyeti icin gelip Paris'i komunistlerden kurtarip geri "sahiplerine" iade etmesi gibi. Suriye, Iran, Turkiye ve emin olun digerleri cok rahat biraraya gelirler. Bunlarin topunu yok etmek gerekir ve topu fasisttir.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

iranlıları suriyeliler arapları türkleri toptan yokedeceğimize işin daha kolay yolunu biz bulduk sizi toptan yokedelim hem kolay olur hemde siz de kurtulursunuz. ya sen manyakmısın insanmısın hayvanmısın neyi kimi yokediyorsun sen daha götündeki boku temizleyecek tuvalet kagıdı bulamiyorsun ABD nin sikiyle erkeklik taslıyorsun ABD senide sikecek merak etme bize bir şey olmaz. Sen böyle insanları yok etmeyi uygun buluyorsan saddamın katliamlarını da onaylıyorsun demektir sen kimsin ve sana burda yazı yazmana nasıl izin veriyorlar pes dogrusu. kürt türk kardestir bunu bilmeyen essektir essek!!! hemde essekoglu essek!

8:48 PM  
Anonymous Anonymous said...

tespitler yanlış ve sığ.

faşizmi totaliter rejimlerle eş anlamlı olarak kullanıyorsun, neden? işine öyle geliyor. milliyetçi gericiliğiniz, sscb'de de faşizm vardı sığlığına kadar dayanıyor; etyen mahçupyan'ın ve bilimum sol liberallerin, soğuk savaşla birlikte abd'nin think-tank'lerinin diline doladığı ezberleri solculuk adı altında tekrar ediyorsunuz.

bir ırk olarak türklere söverek, ırkçılık yapıyorsunuz. bu demektir ki, iktidar sizin gibilerde olsa, tersinden dersim katliamı yapacak, diyabakır zindanlarının muadili zindanlar açacaksınız...

hareketinizin gelip dayandığı yer burası işte...

11:49 AM  

Post a Comment

<< Home