Kurdistan ve Gelecegimiz

Her salak tam ikna olmustur ve her tam ikna olmus da salaktir - Baltasar Gracian

29 July, 2006

Hizbullah, Iran, Kurdistan - III

Dizinin ilk iki bolumu icin:
http://mirat.blogspot.com/2006/07/hizbullah-iran-krdistan-i.html
http://mirat.blogspot.com/2006/07/hizbullah-iran-krdistan-ii.html

tORKiya ordusunun KKK ana karargah komutanligini Kurdistan'in kalbi sayilan ve uc isgalcinin sinirlarinin kesistigi bolgeye tasidigi biliniyor. Isgalci devletin ic kamuoyunda tartistirttigi senaryo bu konumlandirmanin Org. Buyukanit'in Genelkurmay Baskani secilmek icin oynadigi bir oyun oldugu yonunde oldu. Bu sacma propagandaya bizden dusen de oldu ama Kurdun geneli daha uyanik davrandi.

Ikinci ve agirlikli yaklasim TC'nin guney Kurdistan'a saldirmak icin firsat kolladigi yonlu oldu. Bense bundan farkli bir bakis acisina sahiptim o gun. Buna gore ABD bir punduna getirip TC'yle Iran arasinda sicak catisma yaratacakti. Bunu bekleyip gorecegiz ancak tum degerlendirmeler oyuncularin akillarini okumaya calismak oldugundan yeni hamlelerle beraber yeni bir analiz yapmak (veya eskini revize etmek) gerekiyor.

Birkac yildir savunageldigim analizim su oldu: ABD'nin tek basina Iran'a saldirmasi pek bir anlam ifade etmez. Suriye'ye de kendisi saldiramaz. Ayrica Iran saldirisina bir sekilde bir katalizor gerekmekte. Tum bu sorularin cevabini kafamda Israil'in Suriye'ye saldirmasi ve bundan sonra kizisacak atmosferde TC'nin de Iran'a saldirmasi olarak buldum. Bu analizle yaklasik dogrultuyu kestirdigimi dusunuyorum ancak gelismeler cok renkli ve ayni zamanda cokta heyecanli. Her gun olmasa bile yeri geldikce analizleri guncellestirmek gerekiyor.

Hizbullah'in Israil'e saldirisi hic kuskusuz Iran'in bir hamlesi oldu ABD'nin bolgedeki planlarina karsi. ABD'nin ise bu hamleye hazirlikli oldugu Israil'in cok iyi planlanmis karsi saldirisiyla belli oldu. Bugun Hizbullah'in savunmasini izlemekteyiz. ABD ve Ingiltere ortak bir deklarasyonla bolgeye uluslararasi baris gucu gonderilmesi gerektigini ilan ettiler. Daha once benzeri aciklamayi Saddam Yonetimi'ndeki Irak icin yapmislardi. Bugunku cagri ise farkli olarak oncesinde Kofi Annan'in dile getirdigi cagriyla ortustu. Israil ise NATO'dan baska gucu istemedigini dile getirmisti.

Simdi haritayi gelismelerle tekrar okuyacak olsak Iran - Suriye cephesinden gelen aciklamalar su yonde:

- Suriye Lubnan'in guneyinin Israil tarafindan isgali durumunda Israil'e saldiracagini duyurdu. Israil son olarak daha fazla yedek askeri cagirdi. Israil'in Lubnan'a girecegine kesin gozuyle bakiliyor.
- Iran, Suriye'yle Iran arasinda sicak catismalar yasanmasi durumunda mudahil olacagini ve Israil'e saldiracagini duyurdu.

Bunlara ek olarak uluslararasi kamuoyunda Israil'in "Komsunuz Hizbullah olsaydi bizi anlardiniz" propagandasi etkili olmakta. Kisacasi propaganda gucunun ABD-Ingiltere-Israil cephesinden yana oldugunu diyebiliriz. Bu, biz Kurdler icin iyi haberdir.

ABD Disisleri Bakani Condoleeza Rice, Israil Basbakani ile yaptigi gorusmeden hemen once yaptigi aciklamada artik yeni bir Ortadogu vaktinin geldigini ve buna kimsenin engel olamayacagini ilan etti. Turk gazeteleri bu mesajlari kuzey Kurdlerinin -politikacilarinin- genelinden daha iyi okuyarak isgal altinda tuttuklari Kurdistan'a ve bagimsizlik icin ayaklanacak Kurdlere yonelik tehditleri hemen siraladilar.

TC yetkililerinin ve askerinin Guney'e bugun icin sova yonelik olsa bile operasyonlara basladiklari haberlerini aliyoruz. Tum ORKlarin yaklasik iki yildir araliksiz bir sekilde bir militarist kampanyanin (normaldekinden farkli bir kampanya) etkisinde oldugunu ise ulkede yasayanlar biliyorlar. TC acikca bir buyuk savasa hazirlaniyor ve "cuval hadisesi" gibi bir yarayi duzenli bir sekilde kasimakla da milli gururu surekli bicimde diri tutmaya calisiyor. ORKlarin tam bir alarm durumuna gectiklerini rahatca soylemekte sakinca olmasa gerek.

Neden?

Tek akillinin biz oldugumuzu sanmiyorum. Iran, yerinde ve TC'yi urkutmeyecek bir diplomasi becerisiyle turklere karsi karsiya olduklari tehditten dolayi mecburi bir ittifak icerisinde olduklarini hatirlatti. Ayrica bazi ornek olaylarla ABD'nin TC'yi oyaladigini ve soylemlerinden bagimsiz planlari oldugunu gosterdi.

Buna en iyi ornek Kandil Dagi'nin Iran tarafindan duzenli araliklarla bombalanmasi. ABD elbette su anda Iran'a "neden bomba atiyorsun benim bolgeme" diyecek degil. Diger yandan isin TC cephesinde bu haber cok farkli bir icerik kazaniyor: TC'nin bakis acisinda "dusman Iran PKK'ye saldirabiliyor da dost TC neden parmagini bile oynatamiyor" seklinde yorumlaniyor.

TC'nin bu duruma yuksek sesli itiraz edemiyor olmasinin nedeni "kendisinin demokrat, Iran'insa seriatla yonetilen gerici bir devlet olmasi". Yani TC kendine bictigi uluslararasi kimligin kurbanini oynuyor ve bundan asiri derecede rahatsiz.

Parantez arasi dusulmesi gereken not PKK yoneticilerinin Iran'in kendilerine yonelik saldirilarda yaptiklari aciklamaydi. Iran'la iliskilerinin hos olmayan boyutlarini da beraberinde getiren bu saldiriya getirdikleri tipki Stalin'in Hitler'in Sovyetlere saldirdigina inanmazken ki haline benziyordu. Ama daha beteri bolgede olan biteni anlamiyor olmalari. Gelen firtinanin farkinda degillerdi o zaman ve simdi umarim farkindalar haritalarin degiseceginin ve uyum saglamazlarsa varolan marjinal ve anlamsiz soylemleriyle beraber kenara itileceklerinin.

Bu kadar sehit ve bu kadar destekten sonra PKK'nin anlamsiz ve ici bos anarsist soylemlerin pesinde kendisini yok etmeyecegini dusunmek isterim.

Toparlayacak olursam: Iran tum kartlarini oynuyor. Hizbullah'i devreye soktu. Suriye caresizlikten devreye girmek zorunda kalacaktir. Bu durumda Iran'dan ani hamleler beklenebilir. Her ne kadar ABD olabildigince hazirlikliymis gibi gorunse de Iran'in da bos durmadigi anlasiliyor. Iran cephe sayisini arttiracak bicimde tum hazirliklarini yapmis gibi gorunuyor.

TC ise son kertede kendi hayatindan yana tavir alacaktir. Bugun ABD'den kendisine ancak zarar gelecegini anlamis durumda. Iran'in hegemonyasini ise kendilerine yakistirmayacaklardir ORk komutanlari.

Ilk karisiklikta Guney Kurdistan'a girmeleri yuksek ihtimal gibi gorunuyor. ABD'nin Suriye ve Iran + Turkiye yapabilecegini akillarina getirmiyorlar.

Ben ise ABD'nin tamda bunu istedigini dusunuyorum. ABD acisindan TC bir sekilde bu savasa dahil edilmelidir; ABD saflarinda veya ABD karsiti cephede. TC'nin icinde olmadigi bir Ortadogu savasinda ABD kendi oyununu oynayamayacaktir. Degismesi gereken sinirlar bulunmakta ve bu sinirlarin onemli bir bolumu TC isgali altinda.

Kurdlerin bu durumda teorik ve pratik bazi hazirliklar icerisinde olmasi gerekiyor. Daha once ele alinan Ermenilerle ne tur bir toprak anlasmasi yapacagimiz tekrar ve hem bilimsel hem insancil yonleriyle islenmelidir.

TC'nin hukuga takla attirarak bugun icin gecersiz kildigi Osmanli tapulari Amerikan hegemonyasinda kesinlikle gecerli olacaktir. Isi koylulere birakmadan bugunden ve akademik duzeyde ele almak gerekiyor.

ORKlarin tek tek Kurdlere yonelik saldirilarinin provalari yapildi. Bir katil suru olarak turkler emir bekler vaziyetteler. Kurd kitlesinin bu yonlu hazirlanmisligi yok. Bu konuya ozellikle dikkat edilmesi gerekiyor. Masum Kurdler turkun bicaginin altina koyun gibi atilmamalidir. Toplumumuz gerekli bicimde hazirlanmalidir ve bunun ilk dile getirildiginden bu yana ozellikle PKK cephesinin sorumlulugu olmasina ragmen yapilan hicbir sey bulunmamakta.

Sicak gunler kapida ve bu yangindan uzak durmanin mumkunati yok. Uygun hazirlikla savasa girip olabilecek en buyuk payla icinden geri cikmayi bilmek gerekiyor.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

:))) biz Türklere rağmen bu savaşı nasıl yapacaksınız faşist kürtçük? önce kaynak, sonra vatan aşkı, asil bir kan (ki bu senin gibilerde bulunmaz-genetik kodlarınız isyan ve bozgun üzerine şekillenmiş) , iri bir göt, bol para, bol insan ve destek lazım... veya Türklerle kardeşce yaşar götünüzden olmazsınız.

11:36 PM  

Post a Comment

<< Home