Kurdistan ve Gelecegimiz

Her salak tam ikna olmustur ve her tam ikna olmus da salaktir - Baltasar Gracian

26 July, 2006

GPS ve haritasız ülke Kürdistan

GPS bir Amerikan ordusu icadı. Global Positioning System, Küresel yer belirleme sistemi. 1 ila 3 metre arası hata payı farkıyla size dünya üzerinde hangi enlem ve boylamda bulunduğunuzu söyleyen sistem. Diyeceksiniz ki elimde enlem ve boylam bilgisi olsa ne işime yarar; ancak kazın ayağı öyle değil. Sistem oldukça basitleştirilmiş ve inanılmaz derecede fayda üretir hale getirilmiş durumda. Üstelik tüm dünyanın ücretsiz kullanımına açık bir sistem.

GPS'ten faydalanmanın teknik açıdan birden fazla yolu var. En basiti fiyatları artık 300 dolara kadar düşmüş GPS aletleri. Bunların içine haritalar yüklenebiliyor. Bir bilgisayarla koordineli kullanıldığında, örneğin arabayla gittiğiniz yolu size akşam haritada gösterebiliyor. Bu haritalara internet üzerinden ücretsiz ulaşmak çocuk oyuncağı hale gelmiş durumda.

İkinci bir seçenek laptop (dizüstü) bilgisayarlarda kullanmak. Bilgisayarına takıp kullanabileceğiniz GPS aletleri artık birden fazla seçenekle karşınıza geliyor. Kabloyla bağlayabileceklerinize ek olarak bluetooth bağlantı veya PCMCIA slota takılanlar (yandaki resimdeki gibi) veya son olarak hafıza kartı (SD Card) biçimine girmiş olanlar. Hepsi de çok kolay kurulumlu ve çok kolay kullanılan aletler, sistemler.

Son (işlevli ve kolay kullanımlı) seçenek cep bilgisayarlarına takılanları. Cep bilgisayarı içine windows yüklü avuçiçi bilgisayarlarına deniyor. Uygun programla beraber bu aleti SDCard şeklinde alıp kullanabiliyorsunuz. Haritalar aynı şekilde kolay ulaşılabilir durumda ve yapılabilecek işlerin; Kürdlerin bu hizmetten faydalanmasının sınırları belli değil. Ancak önümüzde çok kolay becerilebilecek bir iş var ve bunu birisinin yapması GE-RE-Kİ-YOR!

GPS aletiyle veya GPS kart takılmış dizüstü bilgisayarınızla gezerken programda "kaydet" tuşuna bastığınızda alet bir sayaç gibi kaydetmeye başlıyor. Bu kaydetme sizin belirlediğiniz yerlerde sizin tıklamalarınızla kaydetme olabileceği gibi otomatik kayda da geçebiliyor. Her bir yöntemin kullanılabileceği alanlar farklı. Bize lazım olan kullanıcı işaretledikçe bilgiyi harita üzerine kaydeden şekli.

Bu şekilde kayıt emin olun çok basit. Elinizdeki bir GPS aletiyse istediğiniz yerde aletin ilgili düğmesine bir defa basıp devam ediyorsunuz. Eğer bir bilgisayarla geziyorsanız programı ve GPS kartını açıp program üzerindeki ilgili düğmeye basıyorsunuz. Ve alet kaydediyor.

Bu teknik detaylardan sonra bundan nasıl faydalanacağımız konusuna gelelim. Hepinizin malumudur ki uğrunda savaştığımız Kürdistan'ın haritası bulunmamaktadır. Uğruna en çok savaşılan ve uğruna en çok kan dökülüp en çok can verilen böylesi güzel bir ülkenin bir net haritasının olmayışı utanç vericidir.

GPS aleti sayesinde sınır bölgelerinde yaşayan Kürd köyleri tek tek ziyaret edilerek, her ziyarette GPS düğmesine tek bir kere tıklayarak bir Kürdistan haritası hazırlanması kolay ve sonuçları itibariyle profesyonel bir iştir. Profesyoneldir çünkü hata payı sıfıra yakındır. İş bittiğinde bu işi beceren kişi Kürdistan'ın kuzey ve batı sınırlarını ilk çizen kişi olarak tarihe geçme şerefini de yaşayacaktır.

Birinin bu işi yapması gerekiyor ve bu işi yapacak olanlar hem parası ve hem zamanı olanlardır. Ya babadab zengin gençler ya da zenginliğini yaratıp Kürdistan'a bu zevkli zamanı ayıracak olanlar. Bu yönlü yapılacak bir çalışma yapan kişi aynı zamanda Kürdistan'ın bilmediği coğrafyalarını ve Kürdistan'ın çeşitliliğini gözlemleme imkanına da sahip olacaktır.


Her türlü yapması zevkli ve aynı zamanda gerekli bir çalışma. Birinin haritasız olmamız utancını sona erdirmesi gerekiyor. Değmez mi?

PS. Casio'nun ürettiği saat GPSler de bulunmakta ve arabalrın harita gösteren aletleri GPS ile çalışmaktalar. Yani GPS zaten yaygın kullanılan bir teknoloji ve tamamen ücretsiz.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home